Geen broodje aap

Online: 07-08-2018.
Een uitspraak die Hans Klok dit weekend deed in het tv-programma Shownieuws op SBS 6 . . . . . .heeft bij de makers van het Avrotros-programma Radio EenVandaag geleid tot sceptische reacties. Ze besloten zijn bewering daarom te checken. Dat was vanochtend te horen op NPO Radio 1. Klok vertelde dat de kleding van hem en zijn assistenten na een show wordt besprenkeld met wodka om de zweetgeur te verwijderen. Radio EenVandaag vroeg zich af of dat wel klopt en besloot met deskundigen te bellen.

Klok was er klip en klaar over: “Omdat we elke dag optreden, gaat er natuurlijk zweet in zitten. Na de show ‘s avonds wordt alle kleding besprenkeld met wodka, want dan krijg je de lichaamsgeur van de mensen eruit.”

Vreemd, vindt Radio EenVandaag. Die belde schoonmaakdeskundige Emile Bode op. Volgens hem werkt wodka wel, maar is het onnodig om zo’n duur product te gebruiken.

Bode: “Als de nood aan de man is, zou het in principe kunnen, want wodka bevat 40 procent alcohol, maar een veel betere oplossing is om gewoon pure alcohol te kopen, bijvoorbeeld alcohol 70 procent. Dan ben je ongeveer 14 euro kwijt voor vijf liter. Daar heb je nog geen liter wodka voor, terwijl het effect hetzelfde is. Je kunt het ook verdund in een spuitflacon doen.”

EenVandaag-sterren Suzanne Bosman en Lammert de Bruin legden dit advies vervolgens voor aan Klok, maar de illusionist liet op de radio weten dat hij het bij wodka houdt.

Klok: “Ik maak het niet zelf schoon. Ik heb het nog even aan mijn kostuumontwerper gevraagd of het geen broodje aap is, maar het is daadwerkelijk zo dat wodka tegen lichaamsgeur helpt. Je gebruikt eenderde wodka en tweederde water en dan even goed schudden. Het haalt werkelijk de geur weg. Je besprenkelt het met een plantenspuit.”

Vindt hij het niet zonde van het geld? “Bij ons is de wodka aftrekbaar.”