Robbie Williams en Poetin

Online: 13-06-2018.
Popster Robbie Williams (44) ligt in Engeland flink onder vuur omdat hij donderdag optreedt bij. . . .  de opening van het wereldkampioenschap voetbal in Rusland. Critici vinden het onverteerbaar dat de Brit gaat zingen voor president Vladimir Poetin, die volgens hen talloze wandaden op zijn geweten heeft.

Williams maakte gisteren bekend dat hij voorafgaand aan de eerste WK-wedstrijd tussen Rusland en Saoedi-Arabië een miniconcert geeft. Daar is geen enkel lid van de Britse koninklijke familie bij. Ook alle Engelse ministers blijven thuis. Zij houden Rusland verantwoordelijk voor de vergiftiging van oud-dubbelspion Sergej Skripal op Engels grondgebied en boycotten daarom het evenement.

Robbie had hun voorbeeld moeten volgen, vinden critici. ,,Er zijn veel manieren om geld te verdienen, maar je ziel verkopen aan een dictator mag daar niet bij horen'', twittert de bekende activist Bill Browder, die ooit om dubieuze redenen op een zwarte lijst van president Poetin belandde. Hij refereert in zijn tweet onder meer aan de MH17-ramp, waarvoor Nederland Rusland aansprakelijk heeft gesteld. ,,Je moet je schamen'', bijt de activist Robbie Williams toe.

Ook het Engelse Kamerlid Stephen Doughty heeft geen goed woord over voor Robbie's keuze. ,,Het is verrassend en teleurstellend dat Williams, die zich normaal gesproken hard maakt voor mensenrechten en de LHBT-gemeenschap, geld aanneemt van Rusland en de Fifa'', zegt hij in The Guardian. De politicus noemt een reeks vermeende misdaden van Rusland, zoals de marteling van homo's in Tsjetsjenië. ,,Ik neem aan dat Robbie hierover zijn mond open doet?''
Collega-Kamerlid John Woodcock hoopt dat Williams zich op het laatste moment terugtrekt. ,,We willen allemaal Engeland aanmoedigen'', zegt hij. ,,Maar Robbie geeft Poetin een geweldig reclamemomentje door op te treden voor die schurk, slechts enkele maanden na de gifgasaanval op Britse grond.''

Robbie Williams wil niet op de ophef reageren. Wellicht komt ie nog met een verrassing!