Stephen Hawking overleden

Online: 14-03-2018.
Via sociale media wordt wereldwijd bedroefd gereageerd op het overlijden van de Britse wetenschapper Stephen Hawking. . . . Hij overleed op 76-jarige leeftijd in zijn woning in Cambridge, zo maakte zijn familie vandaag bekend.

De combinatie van Hawkings theorieën met zijn handicap (bij Hawking werd op 21-jarige leeftijd de ziekte ALS vastgesteld) maakte van hem een icoon: de briljante geest in een verlamd lichaam. In 2014 verscheen over het leven van Hawking de film The Theory Of Everything. De natuurkundige zelf schuwde tv-optredens niet. Zo verscheen hij een aantal keer in de populaire comedyserie The Big Bang Theory.

Hawking speelde in zeven afleveringen van de komedie over een groep nerds een bijrol. De laatste maal dat hij verscheen was eind september in de aflevering The Proposal Proposal. ,,Het was een eer om hem in onze serie te mogen hebben", stellen de makers van de hitserie via Twitter. ,,Dank dat je ons en de wereld hebt geïnspireerd."
Voeten

Acteur Johnny Galecki, die in de serie wetenschapper Leonard Hofstadter speelt, plaatste dezelfde foto op zijn instagramaccount. ,,Niet alleen je geniale brein maar ook je gevoel voor humor zal erg worden gemist'', schrijft hij. Ook wordt een beroemde uitspraak van Hawking massaal via sociale media gedeeld. ,,Vergeet niet naar de sterren te kijken in plaats van naar je voeten."

De Britse acteur Eddie Redmayne, die in 2015 een Oscar won voor zijn rol als Hawking in The Theory of Everything, heeft nog niet gereageerd.

Pionier

Wetenschapsjournalist Govert Schilling noemt Hawking een 'pionier op het gebied van zwaartekracht- en kwantumtheorieën en zwarte gaten'. ,,Hij heeft de manier waarop we naar die onderwerpen kijken voorgoed veranderd. (...) Hij heeft met zijn populair-wetenschappelijke boeken en zijn verfrissende en kundige kijk wel mensen aangezet tot nadenken over de kosmos en natuurkunde. Dat is zeker een grote verdienste."