Dieptepunt Late Night

Online: 06-12-2017.
Het gaat bar en bar slecht met RTL Late Night. De talkshow van Humberto Tan komt tegenwoordig aan het begin . . . .van de week niet eens meer aan bod in de kijkcijfer top 25, terwijl concurrente Eva Jinek de sterren van de hemel scoort. Maandag bereikte Tan met 315.000 kijkers een nieuw dieptepunt. Genoeg aanleiding voor het AD om vandaag paginagroot de vraag te stellen: ‘Hoe komt RTL Late Night historisch dieptepunt te boven?’ De krant laat deskundigen aan het woord.

Frits Barend noemt de kijkcijfers ‘niet best’. Hij denkt dat Tan het tij alleen nog kan keren als het programma urgenter wordt. Bij Barend & Van Dorp was de wens altijd om het Journaal te halen, memoreert Barend. “Het werd een soort spelletje: zorg dat de naam van je programma genoemd wordt in het late radiojournaal als je weer naar huis rijdt.”

 

Pauw-regisseur Bert van der Veer denkt net als Barend dat Tan niet de juiste gasten aan tafel heeft. “De kijker heeft nu het gevoel dat Late Night een RTL-promotiemachine is, omdat er vaak gezichten van die zender aanschuiven. Dan kun je nog een prima uitzending maken, zoals vorige week met Paul de Leeuw als gast, maar dan werkt het imago tegen.”

Ook volgens Fons van Westerloo, oud RTL-baas, is RTL Late Night zijn urgentie verloren. “Ik was altijd fan van Humberto, maar hij is te weinig dwingend de laatste tijd. Je hebt niet het idee dat je wat mist, als je níet kijkt. En in het begin was dat wél het geval.”

Is het dan niet handig dat RTL Late Night zich tegenover Jinek afficheert als light entertainment? Nee, aldus Van Westerloo, die spreekt van een ‘denkfout’. “Want RTL Boulevard zit ook al in die sfeer. Ja, het is vaak erg gezellig bij Humberto aan tafel. Maar wat schiet je er nou mee op?”