Eva Jinek terug

Online: 04-12-2017.
Vanaf vanavond is Eva Jinek terug met haar dagelijkse talkshow. Met meer ervaring, minder druk en veel energie. . . . ,,Ze heeft het moeilijk gehad, maar is enorm gegroeid.” Collega’s spreken zich uit over de rijzende ster.

Ze werd bedolven onder lovende kritieken, veroverde de Zilveren Televizier-Ster voor beste presentatrice en kreeg een eervolle vermelding van de jury van de Nipkowschijf. Eva Jinek zal met veel voldoening terugkijken op 2017, het jaar waarin ze De Verenigde Staten van Eva maakte én ook nog eens verliefd werd. Vanaf vanavond is ze weer terug met haar talkshow als ze Jeroen Pauw aflost.

,,Ik ben blij dat ze weer terug is”, stelt Suzanne Bosman, oud-nieuwslezeres en presentatrice van onder meer EenVandaag. ,,Zij geeft zóveel energie. Dat is af en toe een verschil met Jeroen die ook een prima programma maakt, maar bij Eva zit je toch vaker op het puntje van je stoel. Dat vind ik fijn. Eva is geïnteresseerd, ad rem, lollig maar ook scherp als het moet. Ze laat mensen goed hun verhaal vertellen. Ik ben een groot fan.”

Ook Catherine Keyl kijkt uit naar vanavond. ,,Eva heeft haar zaakjes goed voor elkaar. Ze is helder, heeft humor en absoluut gegroeid. Kan ook niet anders. Het is net als een fietsenmaker of automonteur, een kwestie van ervaring opdoen”, aldus de ervaren televisiemaker en presentatrice.

,,Het is razend knap wat ze doet”, vindt collega Anita Witzier. ,,In een talkshow heb je namelijk alleen maar die paar minuten met die ene gast over dát onderwerp. En dan heb je ook nog de dynamiek van de gasten onderling. Natuurlijk draait om de gasten, maar het is nu een personalityshow geworden, waarbij zij bepalend is voor het tempo, de sfeer, eigenlijk voor alles wat daar gebeurt. Heel knap dat je dat voor elkaar krijgt. Voorheen was dat anders.”

Safe

Het is nog maar anderhalf jaar geleden dat de verschillende meningen over elkaar heen buitelden en kritek haar ten deelk viel. ,,Toen speelde ze meer op safe”, vervolgt Witzier. ,,Logisch, want je moet eerst zorgen dat het klopt wat je doet, wat je zegt en je wilt geen fouten maken. Daar was ze in eerste instantie mee bezig.”

,,Ze had het in het begin supermoeilijk, omdat iedereen zat te zeiken”, herinnert Keyl zich. ,,En over wat… Als je een vrouw bent, beginnen dus over make-up, je kleding, je kapsel. Dingen die totaal niet ter zake doen. Kun je wel zeggen: trek ik me niets van aan, maar dat doe je toch.

De setting speelde ook een rol, meent Bosman, refererend aan die vermaledijde bank bij Jinek. ,,Dat maakt écht uit. Je zag het op het moment dat ze veranderden met een tafel. Ellebogen erop, biertje erbij. Dan is die energie er. Ik zie het hier thuis ook. Met vrienden aan tafel, dan komen de verhalen”, zegt Bosman die lovend is over de ontwikkeling van Jinek. ,,Fantastisch en ook leuk en terecht dat ze daar de kans voor heeft gekregen. Mensen hebben ingezien welke mogelijkheden er lagen.”

De druk lijkt minder groot. Witzier: ,,Eva is relatief kort bezig, maar dit is absoluut geen hype. Ze is gegroeid door het heel veel te doen, heeft veel vertrouwen gekregen en goeie mensen om zich heen verzameld. Dat is heel erg belangrijk. Ze heeft een geweldig gevoel voor humor en is trouw gebleven aan zichzelf. Als: ‘dit wil ik en daar vecht ik voor’, laat zich niet van de wijs brengen.”
Zelfverzekerd

Ook Catherine Keyl wijst op het team achter Eva Jinek. ,,Als je een goede eindredacteur en redactie hebt, dan word je een stuk zelfverzekerder. Zij halen de enorme druk van buiten weg. Kortom, de mensen die met haar werken en achter haar staan, moeten absoluut genoemd worden.”

,,Er komen niet vaak van dit soort talenten voorbij”, stelt Witzier. ,,Nu is het een beetje gek om te zeggen dat ze er al is, want ze is nog jong, maar zij kan dit verder uitbouwen.”

Verbeterpunten? Valkuilen? Niet veel, stelt Catherine Keyl. ,,Ik hoop dat ze geen verbeelding krijgt. Dat is de grootste valkuil. Je ziet op den duur dat mensen die langer op televisie zijn zich onaantastbaar beginnen te voelen. Een groot gevaar, maar ik zie dat bij Eva niet gebeuren. Ik zag haar in dat reisprogramma van Johnny de Mol die zei dat ze nooit had gepiept over een paar dagen niet douchen. Nou, ik ken de verhalen over presentatrices die midden in de bush waar niemand een cent te makken heeft, zeuren om een kapper. Dan is Eva zo heerlijk down to earth. Dat komt wel goed.”