Berenfilms

Online: 04-12-2017.
Met Paddington 2, die deze week in première gaat, maakt een van de populairste beren zijn rentree in de bioscoop. . . . Hij blijft niet alleen. Volgend jaar gaat Goodbye Christopher Robin in première, over de schrijver die Winnie the Pooh bedacht.

Het zieligste beertje ter wereld is natuurlijk Teddy, de trouwe metgezel van Mr. Bean. De wereldvreemde creatie van Rowan Atkinson leek alleen maar troost te kunnen vinden bij zijn armetierige knuffel die wel eens een oortje of een oog verloor, maar altijd weer het bijslaapje van Mr. Bean werd. Zelfs de keer dat hij Teddy zonder pardon in een wasmachine stopte, leverde geen blijvende schade op.

De absolute tegenhanger van Teddy is natuurlijk Ted, de vuilspuitende beer waarmee Mark Wahlberg in de gelijknamige film is opgescheept. Een echt drankorgel, die snuift, rookt en achter de vrouwen aanzit. Hij had alle slechte eigenschappen van mannen overgenomen. De film werd weinig verrassend een enorme hit onder feestbeesten die zich in Ted meenden te herkennen.

De beer als rolmodel. Veel acteurs en filmregisseurs krijgen er geen genoeg van. Neem Paddington, een wat zijig, goedmoedig beertje dat het best met de wereld voor heeft. Zijn positieve kijk op de mensheid werkt aanstekelijk, vandaar dat de eerste film enorm aansloeg bij kinderen en volwassenen. Het onvermijdelijke vervolg, Paddington 2, gaat nog een paar stappen verder. Met zijn ontwapenende levensvisie weet de bruine rakker zelfs doorgewinterde bajesklanten voor zich te winnen. Hij heeft natuurlijk een geheim wapen: zijn recept voor marmelade.

Vorm van troost
Is het toeval dat de populairste fictieve beren uit Engeland stammen? Acteur Hugh Bonneville, te zien in de beide Paddington-films, heeft daar wel een verklaring voor.

,,Ik denk dat teddyberen een vorm van troost bieden. Zelf had ik ook een exemplaar als kind. Ik voerde er hele imaginaire gesprekken mee. In de loop der jaren verloor hij een oor en een oog. Een paar jaar geleden ontdekte ik een berenexpert in mijn wijk. Daar heb ik hem toen naar toe gebracht. Hij is helemaal gerepareerd en neemt nu een prominente plaats in mijn werkkamer in.’’

Winnie the Pooh, bedacht door schrijver A.A. Milne, is al decennia lang de grote concurrent van Paddington, ook in de boekhandel. In de speelfilm Goodbye, Christopher Robin – volgend jaar in de bioscoop – wordt vooral ingezoomd op de enorme rage die de boeken van Milne in de jaren 20 veroorzaakte. Een nare bijkomstigheid is dat de zoon van de schrijver, die ook in de boeken werd opgevoerd, zich afkeerde van zijn status als mediadoelwit. Hij beschuldigde nadien zijn vader er zelfs van dat hij zijn jeugd had verpest. Naderhand weigerde deze Christoper Robin zelfs de royalty’s van de miljoenenoplage van zijn vader te incasseren.

Beren worden meestal als naïeve en lieve metgezellen voorgesteld. Wat te denken van Fozzie de Beer uit de Muppet Show, die zo graag als stand-up comedian de blits wil maken? Of anders Baloo uit Jungle Book, die in tegenstelling tot Fozzie wel over uitstekende dans- en zangkwaliteiten beschikt. Zijn nummer The Bare Necessities kreeg zelfs een Oscarnominatie.

Maar er zijn ook regisseurs die beren niet als knuffeldieren filmen, maar als gevaarlijke en onberekenbare tegenstanders van de mens. In zijn documentaire Grizzly Man van regisseur Werner Herzog over de berenexpert Timothy Treadwell is zelfs op de geluidsband te horen hoe hij door grizzly’s wordt verscheurd. Van die beer zal nooit een speelgoedversie worden gemaakt.

Hoeveel films met beren ken jij?

Speel de 10 vragen Quiz