Queen zonder koningin

Online: 14-11-2017.
Met gastzanger Adam Lambert hield Queen vanavond zijn muzikale erfenis levend. . . . In de Ziggo Dome in Amsterdam was het weer even of het 1984 was en Queen zich op het toppunt van zijn roem bevond.

Een kleine domper voor de fanatieke Queen-fan, het type dat zich thuis minutieus voorbereidt op een weerzien met zijn helden. Bij de deur van de Ziggo Dome moeten alle fietsbellen worden ingeleverd. 'De veiligheid, meneer, u begrijpt het vast wel.' Zeker, maar zo loopt het wel mooi mis met het traditionele einde van Bicycle Race. Dat slot met die symfonie van fietsbellen dus.

En het is voor de echte Queen-adept toch al geen makkelijke avond. Elk concert van de band mét zanger Adam Lambert voor de groep is tegelijk toch ook een avond zónder Freddie Mercury. Na zijn dood in 1991 is Queen (dat wil zeggen: Gitarist Brian May (70) en drummer Roger Taylor) met zijn huidige gastzanger sinds 2012 weer op tournee.

Om te doen wat bij voorbaat eigenlijk onmogelijk is: de erfenis van Queen levend houden zonder de Koningin zelf.

Maar toch: met een setlijst als die van vanavond kan er weinig fout. De hitcatalogus van Queen - van feestnummer Fat Bottomed Girls tot tranentrekker Who Wants to Live Forever - glanst nog alsof het nog steeds 1984 is. En dan is Lambert ook nog eens een fabuleuze toonladderacrobaat met charisma. Eentje bovendien die na een half uurtje omstandig uitlegt dat hij heus niet denkt dat hij nu ineens op gelijke hoogte met de grote Mercury staat.

Hij werd, kortom, al vlug goed gekeurd in de uitverkochte zaal. Voor de tweede keer in deze samenstelling in ons land bood het concert de gelegenheid Lambert te bekijken als een jonge versie van Mercury, opgegroeid met de verworvenheden van de moderne tijd. Een volbloed rocker met gevoel voor pathos. Maar wel eentje compleet met glimmend roze kostuum, hoge hakken, oogschaduw, kledingwissels en een volledig strak gebotoxt voorhoofd. En net als wijlen Mercury een pure aandachtstrekker bovendien.

Wie zijn reserves liet varen, constateerde al snel: ook deze versie van Queen mag er zijn. Lamberts versie van I Want it All ademt de juiste dosis levenslust, zijn I Want to Break Free is lekker vet en het duet met Taylor op Under Pressure simpelweg ijzersterk.

Alleen zijn Somebody to Love mist de wanhoop die Mercury en later ook George Michael wel in wellicht Queens fraaiste song legden.

Maar toch: een avond Queen biedt anno 2017 nog steeds rock-entertainment van wereldklasse. En dan moet Bohemian Rhapsody nog komen. De eerste tonen van die song kunnen opgeteld met het daverende gejuich maar tot één conclusie: Queen staat straks in december weer gewoon op 1 in de Top 2000.