Eus bedreigd door Turken

Online: 16-06-2017.
Özcan Akyol moet een langzame en een pijnlijke dood sterven omdat hij zondag in zijn NPO 2-reeks over Turkije liet zien dat het niet goed gaat met het toerisme aldaar. Dat vinden zijn bedreigers, onthult de televisiemaker in de Volkskrant. Veel Turken hebben het incasseringsvermogen van een wattenstaafje . . . . . en daarom hield Akyol voorafgaand aan de uitzendingen van De Neven van Eus al rekening met dreigementen. Maar sinds de aflevering van afgelopen zondag is het hek echt van de dam.

Akyols familieleden vertelden zondag in het programma dat het toerisme in Akyol achteruit is gegaan en dat wekt boze reacties op bij Turkse Nederlanders. “Nu komen elke dag bedreigingen binnen die een grens overgaan.”

Deze boze kijkers vinden dat Akyol dood moet of minstens moet worden opgesloten in een Turkse cel zodra hij weer voet op Turkse bodem zal zetten.

En dat allemaal vanwege een beschouwende aflevering over het toerisme in Turkije. “Mijn neven zeiden daarin dat het niet goed gaat met het toerisme. Daar worden veel Turkse Nederlanders heel erg boos over. Volgens hen gaat het wél goed. Je mag niet negatief berichten over het land waar zij zoveel van houden.”

De afgelopen weken zei Akyol niets over eventueel binnengekomen dreigementen. “Maar nu is een grens bereikt. Als er niets gebeurt, lijkt het of zij vrij spel krijgen. Ik wil een signaal afgeven dat al die scheldpartijen en dreigementen niet onopgemerkt blijven. Dat ze strafrechtelijke consequenties kunnen krijgen.”

Dat deze dreigementen uitgerekend tijdens de ramadan binnenkomen, vindt Akyol vreemd. “In die maand van bezinning zou je zelfbeheersing verwachten. Integendeel. De dreigementen zijn toegenomen. Ik vind het niet verstandig me overal te vertonen, mijd plekken waar veel Turkse Nederlanders komen. De markt van Deventer bijvoorbeeld.”

De politie van Oost-Nederland treedt proactief op tegen de bedreigingen. Die zullen na aankomende zondag nog heviger worden. Dan gaat Akyol op bezoek bij zijn neven in Kayseri, een bolwerk van de AK-partij van president Erdogan.

Bron: Mediacourant